Sanat Akımları
SANAT AKIMLARI
Sanat tarihi içinde var olan sanat akımlarının ortaya çıkışında yönetim şekilleri , sosyal gelişmeler, bilimsel ilerlemeler vs birçok öğe rol oynamıştır. Bu akımlar kendilerinden önceki akıma bir tepkidir. Rönesans da denge, sadelik , ölçüler önemliydi. Her şey matematikle anlatılıyordu , kompozisyonlarını bile matematiksel kurallara bağladılar. Yeni bir dünya görüşüyle birlikte barok bu kuralcılığa bir tepki olarak doğdu , hareketlilik , derinlik ortaya çıkmış , rönesans resmindeki simetri bozulmuştur. Realizm’den önceki sanatlarda konular, şekiller seçilir en gösterişli bir şekilde yansıtılırdı . İşte doğayı olduğu gibi vermek , gerçekçi olarak canlandırmak için realizm ortaya çıktı . Empresyonizmin ortaya çıkmasında sanayileşmenin , kent yaşamının büyük etkisi olmuş , kendilerini doğaya atan ressamlar güneş ışığını keşfetmişler, güneş ışığının renkler üzerinde yaptığı farklılıkları tuallerine aktarmışlardır . 1.ve 2. dünya savaşı sonrasında ressamlar tepkilerini şaşırtıcı yeni sanat akımları ile ortaya koymuşlardır. Gerçek dünyanın baskılarından bunalıp yaşadıkları dehşet dolu görüntülerden düşler dünyasına sığınmışlardır. Sürrealizm’in (gerçeküstücülüğün) ortaya çıkışı böyle başlar. Sigmund Freud’un bilimsel çalışmaları onları etkiler. Psikoloji ve bilinç altı ile ilgilenirler, resimlerine yansıtırlar. Bilinç altının ve rüyaların gizemli dünyası onları çeker Picasso” sürrealizm bir rüyalar iklimidir ” der .
RÖNESANS (Klasizm)(15.yy 16.yy)
Antik Yunan ve Roma sanatının yeniden doğuşu anlamına gelir. Aslında Avrupa’nın yüzyıllar süren bir uykudan, baskıdan uyanmasıdır. Bilim ve sanat alanında bir patlama yaşanmıştır ve bugünkü Avrupa’nın temelleri atılmıştır . Ortaçağda insanlar üzerinde Kilisenin büyük bir baskısı vardı , bilim ve sanat ikinci plana atılmıştı . Rönesansla birlikte her alanda bir atılım yaşanmıştır. Rönesans yeni bir dünya görüşünün başlamasıdır. Rönesans için Klasizm de denir. Önce İtalya’da başlayıp daha sonra tüm Avrupa’ya yayılmıştır, fakat her ülkede bazı farklılıklar gösterir.
Rönesans resminde konular Dinsel ve Mitolojiden alınmıştır, günlük konulara çoğunlukla yer verilmez ancak bazı Avrupa ülkelerinde ressamlar bu kuralların dışına çıkmışlardır.
BAROK (17.18.yy)
Her akım kendisinden önceki akıma bir tepkidir demiştim, Barok da Rönesans sanatına bir tepki olarak doğmuştur. Rönesans’daki Denge kavramına , matematiksel bir sanata tepki olarak Barok’ta hareketlilik esastır.Bunu gölge ışık oyunlarıyla ,dairesel kompozisyonlarla sağlarlar.Rönesansta merkezi bir kompozisyon vardır, her şey matematiksel bir düzen içinde , sıkı kurallar içinde yapılır. Sadelik, Denge, ölçü önemlidir. Barokla birlikte resimde yeni bir mekan görüntüsü yakalanır.
NEO KLASİZM (18.yy ve 19.yyılın başı)
Zamanla Barok sanatın aşırılığa kaçması, aşırı dekoratif öğelere kayması (Rokoko) bazı sanatçılarda bir tepki yaratır, geçmişin klasik dünyasına özlem duyarlar. Antik dünyanın özlenen o ruhuna bir türlü ulaşılamamıştır.
ROMANTİZM
19.yylın ilk sanat akımıdır.Esin kaynağı kişinin kendisidir.Duygular,düşler resmin oluşmasında etkilidir.Resimde tarihsel konuların,folklorik öğelerin yer aldığı görülür.Klasik ağıbaşlılığın yerini tutkular ve hareket alır. Desen önemini kaybeder, renk ön plana çıkar.Daha sonra göreceğimiz renkçi sanat akımlarına ilham verir.Rönesans’ta olduğu gibi Romantizm de her ülkede farklılıklar gösterir.Fransız ihtilali avrupa ülkelerinde ulusal duyguların ön plana çıkmasına neden olur.
Sitenizden çok yararlandım . Teşekkürler.
çok işime yaradı çok teşekkürler. 🙂
çok teşekkur ederız baya yardımcı oldunuz
Burada dadaizim empresyonizm gibi akımlar yok birçok sant akımı var ama burada eksik
Diğer sayfalara bakmadınız sanırım..
Çokk güzell teşk.
Realizm yokmu
Sanat akımları sayfamda var, nasıl göremediniz? Aradığınız kelime veya konuyu sağ taraftaki arama çubuğuna yazarsanız o sayfalar çıkacaktır.
çok iyi ama birazcık az olmuş tşkrlr
tesekkurler
Atölyemde kursiyerlerime konu anlatırken yararlandım. Çok teşekkür ederim, emeğinize sağlık…
bilmiyorum online mısınız şuan ama yarın sanat tarihi finalim var bunlar sanata vurduğu taraflarını daha çok anlatan bir yazımıdır sizce?
BENCE HARIKA SIZ 1-2-3 SAYFALARINI GÖRMEMİŞSİNİZ HERŞEYİ TAM SÜPER ÇOK YARDIMCI OLDUN TEŞEKKÜRLER 🙂
Paylaşımlarınızı gönderirseniz sizin adınızla yayınlarım. Selamlar..
tşk
Kısa ve açıklayıcı bilgiler var emeğinize sağlık
Çok kisa olmuş birsuru sanat akimini yazmamissiniz
Mükemmel bir özet. Resimle yeni ilgilenmeye basladim ve kafamdaki bir cok sorunun toplu yanitiydi. Tesekkür ederim
Sanat Tarihi çalışırken çok yardımı oldu, teşekkür ederim.
açıkçası çok eksik var ve yeterli açıklama yapmamışsınız
Abi senin yüzünden oyun oynayamadım
İsime yaradı güzel bir uygulama
Resim sanatına ilgi duyan ,naçizane çalışan emekli bir eğitimci olarak şöyle ifade edebilirim ;son derece akılda kalıcı,açıklamaların yeterli olduğu bir ders olmuş..Teşekkürler,ellerinize sağlık..
kopyaladım , yapıştırdım , hocaya götürdüm çok beğendi
çok teşekkür ederim
kronolojik sıraya göre nasıl bulabilrim bu sanat akımlarını
Burada öyle değil mi?
Çok teşekkür ederim şikayet eden insanları anlayamıyorum. Uzun ve detaylı olsa oku oku bitmedi diyecek insanlar. Sayenizde temel bilgileri öğrendim inşallah ilerleyen zamanlarda kitaplarını alacağım. Tekrardan teşekkür ederim.
De valla